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Dear --------------:

This is in reply to a letter dated September 5, 2007, and subsequent 
submissions, requesting rulings on behalf of Taxpayer.  You requested rulings that 
certain payments received from occupants of temporary housing, as described below, 
qualify as “rents from real property” within the meaning of section 856(d) of the Internal 
Revenue Code, and that Taxpayer may provide housekeeping functions and other 
noncustomary services at its temporary housing facilities though a taxable REIT 
subsidiary (TRS) of Taxpayer.    

Facts:

Taxpayer is a domestic corporation that intends to elect to be treated as a real 
estate investment trust (REIT) under part II of subchapter M of the Code.  Taxpayer or 
an affiliated entity owns all of the outstanding beneficial ownership interests of 
Subsidiary.  Subsidiary is a domestic corporation that owns a large portfolio of 
temporary housing facilities (the Properties).  Effective upon Taxpayer’s REIT election, 
Subsidiary will become a qualified REIT subsidiary of Taxpayer.

Taxpayer currently owns a Properties, b of which were acquired in Month 1.  
Taxpayer leases the Properties to one or more third party lessees, who in turn lease the 
temporary housing to individual occupants. Taxpayer intends to terminate the leases 
with the third party lessees and lease temporary housing at the Properties directly to 
occupants.  

The Properties provide temporary housing to individual occupants for lease 
periods lasting at least c days. Each occupant is required to execute an agreement that 
entitles the occupant to use a room for a c day period.  An occupant that desires to stay 
longer than c days must renew the room agreement for each successive c day period.  
Occupants may sometimes be allowed to stay beyond the initial c day period on a day-
to-day basis.  Taxpayer represents that it currently does not allow occupants to enter 
into a room agreement for periods longer than c days for a number of business reasons, 
including but not limited to, the need to (i) standardize Taxpayer’s business practice 
throughout its portfolio; (ii) reduce Taxpayer’s financial exposure to occupants who fail 
to pay at the end of their term; and (iii) to provide Taxpayer an opportunity to verify the 
identity of occupants at the beginning and end of each lease period.  Taxpayer also 
does not allow daily rentals.  Taxpayer further represents that, except for the Properties 
acquired in Month 1, the average length of stay during Year 1 for each of the Properties 
ranged from d days to e days.  Of the total Properties owned in Year 1, f each had an 
average length of stay in excess of g days. 
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The room agreement provides that occupants must pay a damage deposit that 
will be refunded only if (i) Taxpayer is given twenty-four hours written notice; (ii) the 
room is left in clean, rentable condition; and (iii) the keys are returned and the room 
vacated by 12:01 P.M. on the last day of the rental period.  Taxpayer charges 
occupants a fee for a lost key or to have the door to a room opened.  The room 
agreement also provides that the Taxpayer has a lien on the personal property of an 
occupant brought onto a Property to secure the performance of all of the occupant’s 
obligations under the room agreement.  Each property is staffed by a few full-time or 
part-time employees who function as general manager, cleaning staff, property 
maintenance, desk clerk, and security guard.  Presently, at the end of the c day period 
of each rental agreement, the third party lessee provides some interior room cleaning 
services, including a change of bed linens and inspection of the facilities. Taxpayer 
intends that any noncustomary services, including housekeeping functions, that may be 
provided to occupants will be provided by either an independent contractor from whom 
Taxpayer does not derive any income or by a TRS within the meaning of section 856(l).

Taxpayer represents that amenities provided at the Properties, including 
kitchenettes, internet access, swimming pools, local phone service for a separate fee, 
cable TV and self-service coin operated laundry, are customarily furnished in 
connection with the rental of housing units similar to the Properties.  Occupants are 
provided a small set of inexpensive towels at the beginning of the initial c day rental.  
Occupants are not required to return the towels, nor are the towels cleaned or replaced 
during any extension of the lease.  Except for vending machines operated by third 
parties, no food or beverage service is provided.  

Law and Analysis:

To qualify as a REIT, an entity must derive at least 95 percent of its gross income 
from sources listed in section 856(c)(2) and at least 75 percent of its gross income from 
sources listed in section 856(c)(3).  “Rents from real property” are among the sources 
listed in both of those sections.  

Section 856(d)(1) defines “rents from real property” to include rents from interests 
in real property, charges for services customarily rendered in connection with the rental 
of real property, and rent attributable to certain leased personal property.  However,      
section 856(d)(2)(C) excludes “impermissible tenant service income” from the definition 
of rents from real property. Section 1.856-4(a) of the Income Tax Regulations provides 
that “rents from real property” means, generally, the gross amounts received for the use 
of, or the right to use, real property of the REIT. 

Section 856(d)(7)(A) defines  “impermissible tenant service income” to include, 
with respect to any real or personal property, any amount received or accrued directly or 
indirectly by a REIT for services furnished or rendered by the REIT to tenants of the 
property.  Section 856(d)(7)(B) provides that if impermissible tenant service income 
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from a property for any tax year exceeds 1 percent of all amounts received or accrued 
directly or indirectly by the REIT during the tax year from the property, the impermissible 
tenant service income from the property shall include all amounts received or accrued 
from the property for the tax year.  Section 856(d)(7)(C)(i) provides that services 
furnished or rendered through a TRS or an independent contractor from whom the REIT 
does not derive or receive any income are not treated as furnished, rendered, or 
provided by the REIT for purposes of section 856(d)(7)(A).

Section 1.856-3(d) provides that “real property” includes land or improvements 
thereon, such as buildings or other inherently permanent structures thereon (including 
items which are structural components of such buildings or structures).  Local law 
definitions will not be controlling for purposes of determining the meaning of “real 
property" for purposes of section 856 and the regulations thereunder. Under this 
regulation, “real property” includes, for example, the wiring in a building, plumbing 
systems, central heating or central air-conditioning machinery, pipes or ducts, elevators 
or escalators installed in a building, or other items which are structural components of a 
building or other permanent structure. The term does not include assets accessory to 
the operation of a business, such as machinery, printing press, transportation 
equipment which is not a structural component of the building, office equipment, 
refrigerators, individual air-conditioning units, grocery counters, furnishings of a motel, 
hotel, or office building, etc. even though such items may be termed fixtures under local 
law.

Section 856(l) provides that a REIT and a corporation (other than a REIT) may 
jointly elect to treat such corporation as a TRS.  To be eligible for treatment as a TRS, 
section 856(l)(1) provides that the REIT must directly or indirectly own stock in the 
corporation, and the REIT and the corporation must jointly elect such treatment.  The 
election is irrevocable once made, unless both the REIT and the subsidiary consent to 
its revocation.  In addition, the election and the revocation may be made without the 
consent of the Secretary.

Section 856(l)(2) provides that any corporation in which a TRS owns directly or 
indirectly more than 35 percent of the total voting power or value of the outstanding 
securities shall be treated as a TRS.  Section 856(l)(3)(A) provides that a TRS cannot 
directly or indirectly operate or manage a lodging facility or a health care facility.

“Lodging facility” is defined in section 856(d)(9)(D)(ii) as a (l) hotel, (ll) motel, or 
(lll) other establishment more than one-half of the dwelling units in which are used on a 
transient basis.  The term “transient” is not defined in section 856 or the regulations 
thereunder. However, for other purposes of the Code, a renter has generally been 
treated as “transient” if the rental period is less than 30 days.  See section 1.48-
1(h)(2)(ii) (which concerned definitions under old section 48 for purposes of the 
investment credit under former section 38); Shirley v. Commissioner, T.C. Memo 2004-
188.  
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Whether an arrangement is a lease that produces rents from real property for 
purposes of section 856(d) or a license or other contract right associated with lodging is 
determined by examining the substance of the arrangement in its entirety.  The form or 
the name given to the arrangement is not controlling for federal income tax purposes.  
See Rev. Rul. 68-590, 1968-2 C.B. 66.  

Rev. Rul. 69-69, 1969-1 C.B. 159, holds that income from an exempt 
organization’s leasing of studio apartments and the operation of a dining hall for tenants 
does not qualify as rents within the meaning of section 1.512(b)-1(c)(5) because 
substantial services were rendered to the tenants.  In addition to the dining services, the 
exempt organization provided maid services like that provided to occupants of rooms in 
hotels. Although this ruling does not involve rentals by a REIT, it is instructive in 
determining whether payments are rents from real property or income from lodging.

In this case, h percent of the Properties each have an average length of stay in 
excess of e days, and i percent of the Properties each have an average length of stay in
excess of j days.  Taxpayer represents that the amenities provided at the Properties are 
customarily furnished in connection with the rental of housing units similar to the 
Properties.  The services provided at the end of each c day period under the rental 
agreement are minimal, and provide Taxpayer with a means for inspecting the 
premises. Those services do not rise to the level generally associated with lodging 
facilities.   

Based upon the information submitted and representations made, to the extent 
that the average length of stay at a Property exceeds j days, we conclude that the 
payments received by Taxpayer for the use and occupancy of rooms at the Property will 
qualify as “rents from real property” under section 856(d).  Therefore, Taxpayer may 
provide housekeeping functions and other noncustomary services at those Properties 
through its TRS.   

Except as specifically ruled upon above, no opinion is expressed concerning any 
federal income tax consequences relating to the facts herein under any other provision 
of the Code, including whether use of the Properties is considered transient for 
purposes of either sections 42 or 142(d) of the Code.  Also, we do not rule whether 
Taxpayer otherwise qualifies as a REIT under part II of subchapter M of Chapter 1 of 
the Code.  
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This ruling is directed only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent.  In accordance with the Power of 
Attorney on file with this office, a copy of this letter is being sent to your authorized 
representatives.

Sincerely yours,

David B. Silber
David B. Silber
Chief, Branch 2
Office of Associate Chief Counsel
(Financial Institutions & Products)
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